Arkiv

19h90°

- en livestream på 19 timmar med teater 90° och Akse Pettersson

Tid: 14.8.2021 kl. 05.00-24.00 på Yle Arenan

Teater 90° gör det igen:
en livestream på nitton (19!) timmar sänds på Yle Arenan på lördag 14.8. 05:00-24:00

Det experimentella streamade verket blir en ny del i teater 90°:s forskning och spaning efter teaterkonst i den virtuella världen. Är det möjligt att skapa någonting, som sker i nuet mellan åskådarna och dem som uppträder, fast vi inte möts IRL?

Vad som helst kan hända, närsomhelst. Klicka in och se:
https://arenan.yle.fi/1-50906402


Arbetsgrupp:
Regi: Akse Pettersson
Skådespelare: Edith Holmström & Markus Riuttu
Video: Jonatan SundströmAudio: Matti Raita

WUNDERKINDER - 2016

WunderKinder är en föreställning om opportunism, förtvivlan och uppror på arbetsplatsen. I en blandning av designkatalog och diskurser i dagens arbetsliv nedmonterar WunderKinder det nyliberala samhällets ekosystem, där arbete och fritid inte längre går att skilja åt. Det trendiga, spa-aktiga kontorslandskapet är som en tryckkokare, där unga kreativa arbetstagare förväntas producera kulturellt kapital genom sin blotta närvaro, dygnet runt, från vaggan till graven. Medan arbetstakten ökar, intensifieras problemen i den kultliknande arbetsplatsmiljön och det blir allt svårare att leva upp till förväntningarna.
 
Föreställningen hade sin urpremiär under teaterfestivalen Stage i augusti 2016 och tilldelades Thaliapriset för en av årets bästa föreställningar samma år.

Nyljimme-ikonDÄR VI EN GÅNG FLÅTT/MISSÄ NYLJIMME KERRAN - 2013/2014

Finlands stora regissörslöfte Lauri Maijala har skapat en fantasisprakande föreställning förlagd till ett framtida Helsingfors. Desperata politiker, svanslösa rävar och oskuldsfulla körgossar försöker leva och överleva i ett land där ingenting är sig likt. Föreställningen var ett samarbete med Teater Viirus (Årets teater 2014). Där vi en gång flått tilldelades 2015 Thalia-priset för årets föreställning.

 

EDEN - 2012

teater 90° behandlar temat parrelation, hur vi finner det allt svårare att kommunicera med varandra. Med utgångspunkt i allegorin Adam och Eva skådar vi in i det finska samhället, de ekonomiska omvälvningar, de förändrade värderingar som råder samt konsekvenserna som dessa har haft för individen och för parrelationen.

LIT DE PARADE - 2011

Teater 90° undersöker döden, bekantar sig med den, tar den i hand och säger god dag god dag. Här står döden på Lit de Parade och vi defilerar förbi. Här finns man. Plötsligt är man borta. Finns inte längre. Det är någonting magiskt i detta försvinnande, som om allt bara var en illusion, teater, omöjlig att gripa, att begripa.

ANIARA - 2010

Den enorma rymdfarkosten goldondern Aniara lämnar den miljöförstörda jorden och styr mot Mars med åtta tusen emigranter ombord. På sin resa kommer farkosten emellertid ur kurs och driver okontrollerat fram i det gränslösa vakuumet som råder mellan världarna. I detta tomrum är passagerarna på Aniara tvungna att skapa sig en ny värld, en värld där de förblir fängslade förevigt.

GODHET ÄR - HYVÄ ON - 2010

Föreställningen bärs upp av tre röster: tre olika synvinklar på hur godhet tar sig uttryck i vardagen. Är teaterns och konstens byggstenar alltid goda? Kan förorsakandet av en annan människas död vara en god gärning? Förverkligas godhet via handling eller genom att avstå från att reagera. Och hurdan är relationen människan och djuren emellan?

GITARRISTERNA - 2008

Den tokroliga pjäsen Gitarristerna om fyra udda personer som samlas vid sin väns husvagn för att spela en konsert till hans minne blev en omedelbar succé och skrattfest under sommarens skärgårdsturné. Med Gitarristerna tog teater 90° an sig komedin som teaterform och behöll sin linje att göra nyskriven dramatik med hög musikalisk kvalitet.

PERFEKT - 2008

Föreställningen perfekt arbetades fram m.h.a Devising-metoden och Viewpoint-tekniken och spelades våren 2008 i Alppisali,  kulturhuset i Helsingfors. perfekt togs väl emot av både kritiker och publik och var en intensiv, både fysiskt och musikaliskt krävande föreställning om fyra kvinnor i livets virvelvind.

VALERIE SOLANAS - 2007

Pjäsen baserade sig på Sara Stridsbergs roman Drömfakulteten – tillägg till sexualteorin. teater 90° samarbetade med Sirius Teatern i Helsingfors och föreställningen spelades i Universums utrymmen i den gamla Betania-kyrkan. Föreställningen hyllades av både kritiker och publik och inbjöds till Hangö Teaterträff 2007, där den tilldelades Antonia-priset för ”visat mod och mångfald”.

Electronic-Icon

ELECTRONIC CITY - 2006

...en modern och politiskt pjäs om hur marknadskrafterna styr över den enskilda människan. Electronic City sattes upp våren 2006 i samarbete med Teater Viirus. Den spelades på Råholmen i Helsingfors och valdes till festivalen Tammerfors Teatersommar 2006. Föreställningen hyllades av kritikerna och av en ung publik i synnerhet.